Category: New york

Musikaler i New york

The Lion King

The Lion King, eller Lejonkungen som den heter i Sverige, är inte bara en tecknad Disney-film, utan också en mycket populär musikal. Filmen kom ut 1994 och musikalen hade premiär 1997.

Handling

The Lion King utspelar sig i Afrika, i ett påhittat område vid namn Lejonriket. Här är det lejonen som styr. Simba är huvudkaraktären, ett litet lejon som föds i början av filmen. Hans pappa är kung Mufasa och hans mamma heter Sarabi. Musafas lillebror Scar planerar att döda Musafa och på det viset ta över tronen. Simba är en mycket nyfiken lejonunge, som när han blir äldre, trots förbudet, besöker elefantkyrkogården som han har hört talas om. Med sig på färden tar han sin kompis Nala. Här blir de jagade av hyener och gnuer, allt arrangerat av den onde Scar. I tumultet dör pappan och Scar lurar Simba att tro att det är Simbas eget fel. Lejonungen rymmer från Lejonriket och Scar försöker återigen att sätta hyenorna på honom för att döda honom. Scar utnämner sig till kung, men Simba får hjälp av vårtsvinet Pumbaa och surikaten Timon  och blir bortadopterad. Här lär han sig den klassiska frasen ”Hakuna Matata”, vilket är swahiliska för ”Inga bekymmer”. Slutligen lyckas Simba störta kung Svar och blir rättmätig kung.

The Lion King som musikal

The Lion King har verkligen gjort succé som musikal. Musiken i musikalen är skriven av Elton John och Tim Rice. Premiären gick av stapeln på Broadway 1997 på New Amsterdam Theater. 1999 sattes The Lion King upp på West End´s Lyceum Theatre i London där den fortfarande går. Det fanns även en kanadensisk produktion som spelades i Toronto, samt en australiensk, en koreansk och en tysk. I Afrika hade The Lion King premiär 2007, i Johannesburg, Sydafrika. Flera andra länder har iscensatt musikalen och alla har de blivit riktiga storsäljare.

Phantom of the Opera

Phantom of the Opera är en av de mest populära och mest sedda musikalerna, och baserar sig på den franska romanen Le Fantôme de L´opera, skriven av Gaston Leroux i 1910. Musiken är skriven av Andrew Lloyd Webber och själva premiären tog plats 1986 i London på Her Majesty´s Theatre.

Handling

Handlingen utspelar sig på operahuset i Paris, på sent 1800-tal. Huvudpersonen är den mystiske och fruktansvärt vanställde fantomen, som den vackra och naiva sopranosångerskan Christine Daaé blir besatt av. Även fantomen förälskar sig i sångerskan, så pass att han är redo att till och med döda för hennes skull. Konkurrensen gestaltar sig i form av den totala motsatsen till honom, nämligen den stiliga Raoul som har varit vän med Christine sedan de var små. Triangeldramat är ett faktum. Flickan slits mellan de två männen, mellan passion och djup kärlek, och ställs slutligen inför fantomens krav: hon måste välja. Hon väljer Raoul och lämnar fantomen bakom sig. I slutscenen försvinner fantomen mystiskt, det enda han lämnar efter sig är den mask som han har burit för ansiktet.

Olika uppsättningar av Phantom of the Opera

Phantom of the Opera är som sagt en av de största succéerna inom musikalindustrin genom historien. Sedan 1986 har den spelats i London och sedan 1988 på Broadway. Föreställningarna är i stort sett alltid utsålda. Flera av låtarna i musikalen är mycket kända, som sången med samma titel som musikalen, Music of the Night, Whising You Were Somhow Here Again, Think of Me och All I Ask Of You. Förälskelsen mellan skönheten och odjuret är också ett klassiskt upplägg som lockat många. Även själva tekniken under föreställningarna har sedan starten hållit mycket hög klass och i vissa fall varit banbrytande. Många stora rockgrupper, som Nightwish och Iron Maiden, har själva gjort egna varianter av de kända låtarna.

Hair

Premiären av musikalen Hair ägde rum 1967 i New York. Föreställningen handlar om hippiekulturen och flower power och är skriven av Gerome Ragni och James Rado. Musiken står Galt MacDermot för. Ett år senare flyttade man Hair till Broadway och Biltmore Theatre där den spelades närmare 2000 gånger.

Handling

I Hair får man följa en grupp politiskt aktiva, långhåriga hippies på 60-talet, som lever ett riktigt bohemliv i New York. Huvudpersonerna är Claude, Berger och deras rumskamrat Sheila, som tillsammans med övriga vänner försöker hitta balans i livet, kärleken och den sexuella revolutionen, kontra deras avsky mot Vietnamkriget och sina konservativa föräldrar och samhället. Claude ställs inför valet att fortsätta kämpa emot eller ge upp och riskera sitt liv i kriget. Droger och hallucinationer blandas in i föreställningen och leder till att Claude bestämmer sig för att ändå delta i kriget. Det sista publiken ser är Claude liggandes på en svart filt, medan sången ”Let the Sunshine In” spelas.

Olika uppsättningar av Hair

Musiken och handlingen i Hair skapade stort rabalder då den kom, speciellt när det gällde nakenheten och drogerna i vissa scener. Hair glorifierar den sexuella revolutionen och friheten, vilket givetvis provocerade USA. Rasproblem är ett annat av de teman som är störst i musikalen. Flera av låtarna i musikalen har blivit enorma hitlåtar, som ”Let the Sunshine In”, ”Aquarius”, ”Easy to Be Hard” och ”Good Morning Starshine”. Till Sverige kom Hair 1968, där den spelades i Stockholm på Scala, vilket också var själva Europapremiären. I London hade Hair premiär lite senare samma höst, med samma team bakom sig som i Broadway produktionen. I många av de versioner som sänts i andra länder än USA har man ändrat något på vissa delar.

My Fair Lady

En musikal som handlar om Eliza Doolittle från Cockney (East end i London) och med en dialekt som inte anses som fin. Hon tar lektioner hos fonetikprofessorn Henry Higgins för att träna bort sin fula cockneydialekt för att hon ska kunna bli en fin dam. Henry Higgins har med sin vän Hugh Pickering slagit vad om att han kan förvandla Eliza Doolittle till en aristokratisk dam.

Musikalen har kallats den perfekta musikalen och blev en riktig succé på Broadway i New york, där den hade premiär 1956. I vår kommer denna musikal att gå på Oscarsteatern i Stockholm, där den sattes upp första gången för 50 år sedan och firar i år således jubileum. Skådespelare är Tommy Körberg (Henry Higgins), Helen Sjöholm (Eliza) och Jan Malmsjö (Elizas far).

Det gjordes även en film1964 som blev omåttligt populär med Audrey Hepburn och Rex Harrison i huvudrollerna.

[flickr]photo:3123769609[/flickr]

Grease

Namnet till showen Grease är taget från arbetarklassungdomen i 50-talets USA som kallades “greasers”. Musikalen utspelar sig på Rydell High school  och handlar om tio arbetarklassungdomar och hur rock and roll påverkade den amerikanska synen på sex och kultur. Huvudpersonerna Sandy och Danny förkroppsligar det konservativa 50-talet och det sexliberala 60-talet  samt den förändring USA genomgick mellan dessa år. Berättelsen berör ämnen som tonårsgraviditet och ungdomsvåld.

Showen var länge den längst spelade på Broadway i New york. Just nu kan man se denna härliga musikal på Piccadilly theater i London.

[flickr]photo:2159640723[/flickr]