Category: Stockholm

Musikaler i Stockholm

The Lion King

The Lion King, eller Lejonkungen som den heter i Sverige, är inte bara en tecknad Disney-film, utan också en mycket populär musikal. Filmen kom ut 1994 och musikalen hade premiär 1997.

Handling

The Lion King utspelar sig i Afrika, i ett påhittat område vid namn Lejonriket. Här är det lejonen som styr. Simba är huvudkaraktären, ett litet lejon som föds i början av filmen. Hans pappa är kung Mufasa och hans mamma heter Sarabi. Musafas lillebror Scar planerar att döda Musafa och på det viset ta över tronen. Simba är en mycket nyfiken lejonunge, som när han blir äldre, trots förbudet, besöker elefantkyrkogården som han har hört talas om. Med sig på färden tar han sin kompis Nala. Här blir de jagade av hyener och gnuer, allt arrangerat av den onde Scar. I tumultet dör pappan och Scar lurar Simba att tro att det är Simbas eget fel. Lejonungen rymmer från Lejonriket och Scar försöker återigen att sätta hyenorna på honom för att döda honom. Scar utnämner sig till kung, men Simba får hjälp av vårtsvinet Pumbaa och surikaten Timon  och blir bortadopterad. Här lär han sig den klassiska frasen ”Hakuna Matata”, vilket är swahiliska för ”Inga bekymmer”. Slutligen lyckas Simba störta kung Svar och blir rättmätig kung.

The Lion King som musikal

The Lion King har verkligen gjort succé som musikal. Musiken i musikalen är skriven av Elton John och Tim Rice. Premiären gick av stapeln på Broadway 1997 på New Amsterdam Theater. 1999 sattes The Lion King upp på West End´s Lyceum Theatre i London där den fortfarande går. Det fanns även en kanadensisk produktion som spelades i Toronto, samt en australiensk, en koreansk och en tysk. I Afrika hade The Lion King premiär 2007, i Johannesburg, Sydafrika. Flera andra länder har iscensatt musikalen och alla har de blivit riktiga storsäljare.

Romeo och Julia

Vem känner inte till det klassiska romantiska dramat Romeo och Julia? Berättelsen kan vara den mest kända kärlekssagan och mängder av pjäser, operor och filmer bygger på det olyckliga paret. Orginaltiteln lyder ”The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet och författaren är ingen mindre än William Shakespeare, som skrev skådespelet 1595-1596.

Handling

Det unga kärleksparet Romeo och Julia kommer från två olika adelsfamiljer i Italien. Familjerna ligger i fejd med varandra, varför det är totalt förbjudet för de två älskande att vara med varandra. Trots det gifter de sig i hemlighet, i hopp om att det ska sluta fred mellan familjerna. Detta blir inte fallet, istället råkar Romeo i mer stridigheter och är tvungen att överge Julia. Slutligen bestämmer de sig för att rymma. Julia möter ensam upp den munk som vigde dem och får en dryck av honom som försätter henne i ett dödsliknande tillstånd i två dygn. När Romeo hittar henne tror han att hon är död på riktigt och ser ingen annan utväg än att också ta livet av sig själv. Julia vaknar så småningom upp och ser sin döde make bredvid sig, varefter hon också tar sitt liv. Skådespelet slutar med orden ”Aldrig har det funnits en historia om mer olycka, än den om Julia och hennes Romeo”

Musikaler om Romeo och Julia

Ett flertal musikaler har satts upp om eller baserad på Romeo och Julia, både i Sverige och utomlands. Den allra mest kända i modern tid är nog amerikanska musikalen West Side Story, som starkt inspirerats av berättelsen. Under senare år har Romeo och Julia uppförts som musikal på bland annat Göta Lejon i Stockholm, på Norrbottensteatern i Luleå och i London på Piccadilly Circus (Romeo and Juliet – the Musical).

Les Miserables

En av de mest klassiska musikalerna är Les Miserables, en fransk musikal skriven av Alain Boublil och Claude-Michel Shönberg. Första gången den hade premiär var 1980 i Paris, men sedan dess har uppsättningen förändrats till stor del. Musikalen baserar sig på romanen med samma namn, skriven av Victor Hugo.

Handling

Les Miserables utspelar sig under tidigt 1800-tal och här får vi följa ett antal franska karaktärer och dess liv över en 20 år lång period, med start 1815. Handlingen fokuserar kring den förrymde fången Jean Valjean och hans försök till återupprättelse efter 19 år i fängelse. Valjean startar så småningom en fabrik och blir borgmästare. En före detta fångvaktare, Javert, från hans tid i fängelset dyker dock upp och startar jakten på den gamle fången. Javerts anser att en brottsling alltid är en brottsling som ska sona sina brott. Tillsammans med sin vän, flickan Cosette, flyr Valjean till Paris.

I Paris förälskar sig Cosette i studenten Marius som hon gifter sig med. Javert tar sig också han till Paris för att fortsätta jakten. Under en scen räddar Valjean Mairus från att dö. I slutet av Les Miserables är Valjean gammal och dör slutligen efter att alla trådar slutligen vävs samman och historien får sina frågetecken upplösta.

Olika uppsättningar av Les Miserables

Den engelska versionen av Les Miserables kom först 1985, med engelska sånger och rejält omarbetad. Premiären var på Barbican Arts Centre i London, men efter ett par veckor flyttades den till Palace Theatre i West End, där den gick ända fram till 2004. Idag spelas Les Miserables på Queen´s Theatre och originaluppsättningen har spelats över 9000 gånger.

I Sverige har Les Miserables spelats bland annat på Cirkus i Stockholm 1990, Göteborgsoperan år 2000 och på Malmö Musikteater i 2001.

Hair

Premiären av musikalen Hair ägde rum 1967 i New York. Föreställningen handlar om hippiekulturen och flower power och är skriven av Gerome Ragni och James Rado. Musiken står Galt MacDermot för. Ett år senare flyttade man Hair till Broadway och Biltmore Theatre där den spelades närmare 2000 gånger.

Handling

I Hair får man följa en grupp politiskt aktiva, långhåriga hippies på 60-talet, som lever ett riktigt bohemliv i New York. Huvudpersonerna är Claude, Berger och deras rumskamrat Sheila, som tillsammans med övriga vänner försöker hitta balans i livet, kärleken och den sexuella revolutionen, kontra deras avsky mot Vietnamkriget och sina konservativa föräldrar och samhället. Claude ställs inför valet att fortsätta kämpa emot eller ge upp och riskera sitt liv i kriget. Droger och hallucinationer blandas in i föreställningen och leder till att Claude bestämmer sig för att ändå delta i kriget. Det sista publiken ser är Claude liggandes på en svart filt, medan sången ”Let the Sunshine In” spelas.

Olika uppsättningar av Hair

Musiken och handlingen i Hair skapade stort rabalder då den kom, speciellt när det gällde nakenheten och drogerna i vissa scener. Hair glorifierar den sexuella revolutionen och friheten, vilket givetvis provocerade USA. Rasproblem är ett annat av de teman som är störst i musikalen. Flera av låtarna i musikalen har blivit enorma hitlåtar, som ”Let the Sunshine In”, ”Aquarius”, ”Easy to Be Hard” och ”Good Morning Starshine”. Till Sverige kom Hair 1968, där den spelades i Stockholm på Scala, vilket också var själva Europapremiären. I London hade Hair premiär lite senare samma höst, med samma team bakom sig som i Broadway produktionen. I många av de versioner som sänts i andra länder än USA har man ändrat något på vissa delar.

Dirty Dancing

De flesta har nog sett den mycket populära filmen Dirty Dancing som kom 1987 och många tonårsflickors hjärtan har satts i brand av den romantiska kärlekshistorien mellan Johnny och ”Baby” 🕺 (inspiration till dansande emojis från emoji.se).

Handling

Dirty Dancing är en amerikansk film som utspelar sig 1963. Tonårstjejen Frances (med smeknamnet ”Baby”) följer med sina föräldrar på semester till ett pensionat. Baby (spelad av Jennifer Gray) och hennes äldre syster kommer inte överens och de övriga gästerna är bara gamla pensionärer. En dag stöter dock Baby på ett gäng ungdomar som i ett hus dansar provocerande till tonerna av en ny och fräck musik. Den mest lysande stjärnan är Johnny, (spelad av Patrick Swayze) som i början inte tycker att Baby ska hänga med gänget på grund av sin låga ålder. Han ger dock med sig och börjar ge danslektioner, under tiden finner de varandra. Allt kulminerar i en dansuppvisning som Baby i hemlighet för sina föräldrar har gått med på att uppträda på tillsammans med Johnny, då den ordinarie danserskan blivit sjuk. Hennes föräldrar får reda på detta och blir rasande, men veknar till slut då de själva får se paret uppträda.

Filmen resulterade i ett omåttligt populärt soundtrack, med bland annat hitlåten (I´ve had) the Time of My Life, som vann en Oscar samma år som filmen hade premiär. 2004 kom uppföljaren, Dirty Dancing: Havana Nights.

Dirty Dancing som musikal

Dirty Dancing har resulterat i många musikaluppsättningar, både i Sverige, London, USA och Tyskland. Siffror från 2008 visar att över 350 000 personer har sett musikalen bara i London och under premiären hade den det högsta förköpsantalet på biljetter i historien. 2012 har den premiär som musikal på Chinateatern i Stockholm och intresset är enormt.

Dracula musikalen

Handlingen tar sin början då den unga Jonathan Harker reser från sin hemstad i London till ett mörkt och dystert slott i Transsylvanien. Där möter han en greve vid namn Dracula för att göra upp ett fastighetsköp. Harker finner sig dock snart vara fånge i det fruktansvärda slottet och han inser försent att Dracula är något annat än bara en vanlig greve. Dracula får se en bild av Jonathan´s fru Mina som ser ut att vara en reinkarnation av Draculas, sedan länge, bortgågna fru Yelena. Dracula beslutar sig för att omedelbart resa till Whitby för att “återvinna” hennes hjärta, samtidigt som Jonathan tvingas stanna i borgen, lämnad åt sitt öde.

Viktor Rydbergs har tidigare satt upp sin version av musikalen Dracula som bland flera andra musikaler har blivit kritikerrosade publiksuccéer. Förra året sattes den välbesökta ”Little Shop of Horrors” upp på Maximteatern. Tidigare uppsättningar, till exempel We Will Rock You med Erik Grönwall från Ido i huvudrollen, har kommit att bli kritikerrosade publiksuccéer och figurerat på Ticnets biljettförsäljningstopplista. Med en dramatisk, mångfacetterad rockmusik, andäktiga körer och kuvad episk passion berättar Viktor Rydbergs Bram Stokers legendariska historia som den aldrig berättats tidigare.

Buddy Holly The musical

Musikalen som spelas upp på Göta Lejon i Stockholm handlar om Buddy Hollys liv och hans historia. Buddy Holly växte upp i en riktig musikalfamilj i den Amerianska staden Lubbock och lärde sig tidigt att spela piano och gitarr. Buddy Holly spelade till en början blue grass musik med kompanjonen Bob Montgomery. Efter att Buddy Holly sett Elvis Presley uppträda live började han spela rock and roll. Buddy Holly var under ett par år den största artisten i Usa och banbrytande inom rock and roll.

Han hade flera hits som han gjorde avtryck i musikhistorien med, låtar som “Peggy Sue”, “That’ll Be The Day”, “Oh Boy”, “Not Fade Away”, “Everyday”, “Rave On”, “Maybe Baby”, “Raining In My Heart”, med Ritchie Valens’ “La Bamba”, och the Big Bopper’s “Chantilly Lace” kan de flesta känna till minst en utav.

Hans verk inspirerade andra som tex Beatles, Beach Boys, Rolling Stones och Bob Dylan både under dåvarande tid och därfefter. Buddy Holly levde ett kort liv och fartfyllt liv, han dog i en tragisk flygplansolycka 1959.

I huvudrollen i denna rocknroll musikal har vi Brolle Jr som med hjälp av ett 10-mannaband på scenen river av gamla hits samtidigt som vi tar del av berättelsen om Buddy Hollys liv.

My Fair Lady

En musikal som handlar om Eliza Doolittle från Cockney (East end i London) och med en dialekt som inte anses som fin. Hon tar lektioner hos fonetikprofessorn Henry Higgins för att träna bort sin fula cockneydialekt för att hon ska kunna bli en fin dam. Henry Higgins har med sin vän Hugh Pickering slagit vad om att han kan förvandla Eliza Doolittle till en aristokratisk dam.

Musikalen har kallats den perfekta musikalen och blev en riktig succé på Broadway i New york, där den hade premiär 1956. I vår kommer denna musikal att gå på Oscarsteatern i Stockholm, där den sattes upp första gången för 50 år sedan och firar i år således jubileum. Skådespelare är Tommy Körberg (Henry Higgins), Helen Sjöholm (Eliza) och Jan Malmsjö (Elizas far).

Det gjordes även en film1964 som blev omåttligt populär med Audrey Hepburn och Rex Harrison i huvudrollerna.

[flickr]photo:3123769609[/flickr]

Mamma mia

Som bekant handlar musikalen om 20-åriga Sophie som bor med sin mamma på en grekisk ö där de driver en vinkällare. Sophie förbereder sig för att gifta sig med sin fästman och vill att hennes far ska leda henne fram till altaret i kyrkan. Problemet är att hon inte vet vem sin far är men genom att ta sin mammas dagbok och tjuvläsa den kommer hon fram till 3 möjliga pappor.

Titeln till musikalen är tagen från Abbas hit Mamma Mia från 1975, musikalen hade premiär i London 1999 på dåvarande hemmahörande teater Prince Edward theatre. Några av alla de stora Abba hits som framförs i denna härliga musikal är Mamma Mia, I have a dream, Money money money och The winner takes it all.

Musikalen finns numer också i filmversion, Mamma Mia filmen är verkligen sevärd med stora skådespelare som Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan och svenske Stellan Skarsgård.

Mamma Mia turnerar runt i världen, nyligen avslutades musikalen i Barcelona och Kuala Lumpur. Musikalen går även att se i många städer runt om i världen såsom Las Vegas, Oslo, Stuttgart, Antwerpen, Utrecht och Madrid. I New York går det att se denna musikal på stora Broadway theatre.

Musikalen Mamma Mia är baserad på Abbas låtar komposerade av Björn Ulvséus och Benny Andersson. Musikalen har sin bas för tillfället på Prince of Wales theater i  West end, London.